Minibiebs in kaart

MINIBIEBS IN KAART

Sinds een paar jaar verschijnen steeds meer kastjes op straat met gratis boeken. Iedereen kent er wel een paar, maar niemand weet ze allemaal te vinden. In de afgelopen maanden heeft ZinZin met een fotochallenge zo veel mogelijk minibiebs van Wageningen in beeld gekregen. Stadslab Wageningen maakt er een online kaart van, zodat meer boeken in meer minibiebs door meer mensen gevonden kunnen worden. Binnenkort zal deze kaart hier in de bblthk gepresenteerd worden aan de inwoners van Wageningen.

Minibiebs in Wageningen
Sinds een paar jaar verschijnen er steeds meer kastjes op straat met boeken om te lenen of te ruilen. Iedereen kent er wel een paar. Zo’n kastje, of MINIBIEB, wordt al snel een soort hotel voor verdwaalde boeken. De ene dag gaan er wat uit, de volgende dag komen er weer nieuwe in. Samen vormen de minibiebs een netwerk van boekenliefde.

Online kaart
Samen met het nieuwe Stadslab wil ZinZin de foto’s en locaties van de minibiebs in kaart brengen. Zo kunnen meer mensen meer gebruik maken van meer minibiebs. Dit doen we natuurlijk in overleg met de eigenaren – de minibibliothecarissen. We willen graag te weten komen waarom zij hun minibiebs hebben neergezet en hoe ze gebruikt worden.

De online kaart is nog maar het begin van een groter onderzoek naar de maatschappelijke betekenis van minibiebs. We hebben een aantal vragen geformuleerd voor dit vervolgonderzoek: wat is de waarde van gratis boeken? Zorgen de minibiebs voor meer contacten binnen en tussen wijken? Maken minibiebs straten, wijken en de stad aantrekkelijker en levendiger, en zo ja hoe?

Bij het beantwoorden van deze vragen maken we zoveel mogelijk gebruik van creatieve en participatieve methoden, zoals de foto-challenge. Die levert zowel de data voor de online kaart als een reeks mooie foto’s die de diversiteit van minibiebs laat zien. In het vervolg van het onderzoek komen meer van deze activiteiten die zowel cultuur als data opleveren.

Met deze culturele activiteiten proberen we tevens meer aandacht te trekken voor de minibiebs. Tijdens de Cultuurzomer hebben we bijvoorbeeld via een pop-up gedichtenkraam, samen met inwoners van de stad stapelgedichten gemaakt van oude boeken.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial