Minibiebs in kaart

MINIBIEBS IN KAART

Sinds een paar jaar verschijnen steeds meer kastjes op straat met gratis boeken. Iedereen kent er wel een paar, maar niemand weet ze allemaal te vinden. Vorig jaar heeft ZinZin met een fotochallenge zo veel mogelijk minibiebs van Wageningen in beeld gekregen. Samen met het Stadslab en de gemeente Wageningen is hier een interactieve kaart van gemaakt. Op deze kaart vind je meer dan alleen de locaties van de minibiebs.

Minibiebs in Wageningen
Sinds een paar jaar verschijnen er steeds meer kastjes op straat met boeken om te lenen of te ruilen. Iedereen kent er wel een paar. Wij houden van minibiebjes omdat ze een soort weeshuizen voor oude boeken zijn. Dat ze er zijn, zonder dat iemand zegt dat het moet of er geld aan verdient, maakt ze bijzonder. Zo’n kastje, of MINIBIEB, wordt al snel een soort hotel voor verdwaalde boeken. De ene dag gaan er wat uit, de volgende dag komen er weer nieuwe in. Samen vormen de minibiebs een netwerk van boekenliefde.

Online kaart
Samen met het Stadslab heeft ZinZin de foto’s en locaties van de Wageningse minibiebs in kaart gebracht. Op deze kaart vind je de minibiebjes van Wageningen – die kastjes met boeken langs de weg of bij mensen in de voortuin. 
Bij veel van de biebjes op deze kaart vind je een kort verhaal, geschreven door de eigenaar, oftewel de minibibliothecaris. Bijvoorbeeld over de reden dat de bieb er is, welke boeken erin staan, en de mensen die boeken halen en brengen.

De biebjes zijn ‘verzameld’ in de zomer van 2022, tijdens een fotochallenge van ZinZin. Weet je nog een Wageningse minibieb die er niet op staat, stuur ons een mooie foto en de locatie, dan zetten we hem erbij.  

Verder onderzoek
De online kaart is nog maar het begin van een groter onderzoek naar de maatschappelijke betekenis van minibiebs. We hebben een aantal vragen geformuleerd voor dit vervolgonderzoek: wat is de waarde van gratis boeken? Zorgen de minibiebs voor meer contacten binnen en tussen wijken? Maken minibiebs straten, wijken en de stad aantrekkelijker en levendiger, en zo ja hoe? Op dit moment zijn 6 master-studenten van de WUR bezig aan een onderzoek naar de gebruikers van de minibiebs. Met de verhalen die zij verzamelen hopen we de kaart binnenkort om te toveren naar een storymap.

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial